Boekenbeurs op 11 november 2014
Het fonds van uitgeverij Clavis
De stand van uitgeverij Clavis bevindt zich in hal 2 van Antwerp Expo tijdens de Boekenbeurs. Het is een gemiddelde stand wat grootte betreft, maar toch krijg je er een ruim gevoel. Andere uitgeverijen hebben grotere standen, maar deze ziet er ook erg overzichtelijk uit. Op verschillende plekken op de stand kan je de slogan van Clavis lezen en die luidt ‘wij maken kinderdromen waar’. Clavis is een uitgeverij gespecialiseerd in kinder- en jeugdboeken. Dat gaat van echte prentenboeken voor kleuters, over de eerste leesboekjes tot young adult boeken.
De stand is overzichtelijk en de boeken worden tentoongesteld in grote witte wandkasten. Per kast komt er een ander thema of soort boek aan bod. Bij de kinderboeken is er extra aandacht voor de reeks van Karel en Kaatje, de Spiekpietjes en voor voorleesboeken. Bij de jeugdboeken zijn er meerdere genres die in de verf gezet worden. Histories, young adult, fantasy en avontuur hebben een aparte plek gekregen. De boeken van Patrik Lagrou krijgen extra aandacht op de stand en worden in een aparte wandkast samen tentoongesteld. Vlakbij de boeken is er ook een tafel voorzien waar de schrijver is komen signeren en waar een grote poster hangt van zijn nieuwst boek.
Mijn aandacht werd vooral getrokken door de boeken van Salla Simukka, een Finse schrijfster wier werk onder de vleugels van Clavis in het Nederlands is uitgebracht. De boeken van de Snow white trilogie worden op een creatieve manier aangeprezen. Het sobere kleurgebruik in de covers en de grote poster spraken me erg aan. Daarnaast heb ik wel een zwak voor sprookjes waar iets creatiefs meegedaan wordt. Ook hier was een plek voorzien voor een signeersessies, want blijkbaar heeft de uitgeverij de Finse schrijfster naar de Boekenbeurs gehaald tijdens de herfstvakantie om te signeren en om een interview te geven op het gele podium.
De lezing: De stad in spannende boeken
Dit was een gesprek met 3 Vlaamse schrijvers over welke rol de stad heeft in hun thrillers. Bavo Dhooge is de auteur van Sushi King dat zich afspeelt in Los Angeles. Van Christian De Conick is net De Dodendans verschenen en zijn thrillers spelen is meestal af in Brussel. En Jo Claes neemt Leuven als achtergrond in De mythe van Methusalem. In het hoekje van de grote hal, achter zware zwarte gordijnen, zaten de schrijvers in een opblaasbare chesterfield op een podium met twee handen vol toeschouwers voor zich.
Een voor een werd de auteurs een vraag gesteld door de moderator. Eerst wilde hij weten of de Vlaamse thrilers zich kunnen meten aan de buitenlandse en daarna wilde hij weten welke rol de stand in hun boeken vervult. De auteurs waren allen welbespraakte mannen en de moderator koos zijn vragen zorgvuldig uit, maar ik miste hier interactie. Zowel interactie met het publiek als interactie tussen de verschillende schrijvers ontbrak. Het was zelfs zo erg dat de moderator Jo Claes op een gegeven moment een vraag stelde en dat de auteur zich moest verontschuldigen en toegeven dat hij totaal niet meer aan het opletten of volgen was. Deze lezing was dus eerder een opeenvolging van monologen dan een echt gesprek.
Toch vond ik het interessant om te horen hoe de verschillende schrijvers aan het werk gaan, hoe hun boeken tot stand komen en hoe belangrijk zij de stad in hun boek vinden. De Coninck gaf aan dat Brussel onontbeerlijk is in zijn thrillers, want hij kent de stad van binnen en van buiten en probeert dat aspect ook naar voor te brengen in zijn boeken. Opvallend is dat Bavo Dhooge nog nooit in Los Angeles is geweest, hoewel de stad het decor vormt van zijn thrillerreeks waar toch al 7 boeken van zijn verschenen. Waar de ene schrijver ervoor kiest om een stad te gebruiken die hem heel dierbaar en bekend is, kiest een andere voor een decor dat verder van zijn eigen leefwereld afstaat.
Tendensen op de Boekenbeurs 2014
Dit jaar wilde boek.be de strip extra in de kijker zetten. Er werd een heel parcours bedacht met opdrachten voor de kinderen en er waren een aantal grootst opgezette standen met een groot stripaanbod. De kers op de taart was de verkiezing van de beste Belgische strip 2014. Die prijs werd op de laatste dag, 11 november 2014, uitgereikt en de winnaar is album 26 uit de reeks Kiekeboe van Mehro. Boek.be heeft dus geprobeerd om zelf een tendens te maken, maar toch was er nog iets opvallends dit jaar.
Het viel me op dat zowat elke uitgeverij een boek op de voorgrond plaatst dat te maken heeft met de Wereldoorlog. De commerciële machine rond de Eerste Wereldoorlog loopt volop en dat is ook te merken op de boekenbeurs. Er is zelfs een uitgeverij die zichzelf promoot als dé 14-18 uitgeverij. Ze hebben dan ook de toepasselijke naam De Klaproos. De trends van de voorbije jaren zinderen nog een beetje voort. Zo zijn er nog steeds een heleboel boeken rond naaien en handwerken en zijn de bv-koks nog van de partij. De hype rond Piet Huysentruyt is gaan liggen, maar Jeroen Meus brengt nog steeds hopen mensen op de been.